Κρητικός γάμος

κρητικός γάμος

Ο κρητικός γάμος είναι ένας από τους πιο πλούσιους σε ήθη και έθιμα! Εάν επιλέξετε την Κρήτη για το γάμο σας να είστε σίγουροι πως θα βιώσετε μία μοναδική εμπειρία όπου εκτός από τις παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά θα μαγευτείτε από το ίδιο το νησί. Οι περιοχές και τα τοπία για φωτογράφιση γάμου είναι απεριόριστα και ένας έμπειρος φωτογράφος γάμου θα σας εκπλήξει με το αποτέλεσμα!


Στην Κρήτη, για να γίνει ο γάμος έπρεπε να υπάρχει η άδεια των γονιών του ζευγαριού, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ζευγάρι «κλεβόταν».

Εάν παντρεύονταν από αγάπη, ο γαμπρός είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία της νύφης, ενώ αν επρόκειτο για συνοικέσιο υπήρχε προικοσύμφωνο. Καθώς στην Κρήτη υπήρχαν βεντέτες, ο γάμος ήταν η ιδανική ευκαιρία για συμφιλίωση των δύο πλευρών. Για το μυστήριο, οι καλεσμένοι έφερναν «χαρίσματα» στο ζευγάρι, από φαγητά και ποτά έως χρήματα και είδη για το σπίτι.
Στον κρητικό γάμο το ζευγάρι συνηθίζει να προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα όπως ξεροτήγανα και δίπλες, τα οποία συνοδεύονται απαραίτητα από τσικουδιά και φυσικά από μαντινάδες και τραγούδια, τόσο κατά την προετοιμασία του γαμπρού και της νύφης όσο και κατά τη διαδρομή προς την εκκλησία.
Έπειτα, κατά την επιστροφή του ζευγαριού στο σπίτι, η νύφη χύνει λίγο μέλι στην πόρτα της εισόδου και σπάει το ρόδι για καλοτυχία, σύμβολα ενός καρπερού και τυχερού νέου ξεκινήματος. Η πεθερά της προσφέρει μελοκάρυδο και σταυρώνει την πόρτα από την οποία θα μπει το ζευγάρι. Ακολουθεί γλέντι με το παραδοσιακό γαμοπίλαφο να αποτελεί το κύριο έδεσμα του μενού!

φωτογραφηση γαμου
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Δημητρακοπούλου 45, Κορυδαλλός

Social Media


© 2020 Φωτογραφηση γαμου Παπαδόπουλος Παναγιώτης | Κατασκευη ιστοσελιδων - Web Builders